Evenementen

Waddentocht naar Richel en Terschelling


Datum: Datum van : 25-05-2018 tot 27-05-2018

Details :

Waddentocht naar Richel en Terschelling

Na de twee druk bezochte wadden cursus zondagen georganiseerd door Tjerk Rodenhuis, ontstond het plan om eens een waddentocht te organiseren voor leden die geen ervaring hebben op het wad en leden die het leuk vinden om mee te gaan.
Nou bestaat het wad uit heel veel water maar ook uit heel veel ondieptes en dus ben je afhankelijk van een gunstig getij om een tocht te organiseren. Er zijn diverse opties bekeken en de meeste gunstigste datum is zaterdag 26 Mei.
Vaarplan:
25 Mei vrijdagmiddag/avond verzamelen in de waddenhaven van Den Oever
Men vaart op eigen gelegenheid op vrijdag 25 Mei van Andijk naar de Waddenhaven van Den Oever (dus door de sluis). Als de werkende onder ons op vrijdagmiddag misschien een paar uur vrij nemen kunnen ze op hun gemak naar Den Oever varen. Tjerk zal proberen om een groepsligplaats te regelen bij de havenmeester van Den Oever.
26 Mei zaterdagochtend vertrek van Den Oever om 07.00 voor de schepen die onder begeleiding over de ondieptes willen varen. deze moeten een afstand van ca. 21 mijl afleggen om bij de Richel te komen. Het is noodzakelijk om een gemiddelde snelheid van ca. 5 mijl aan te houden anders komen we te laat om droog te vallen.
De diepere schepen varen via de Vlieter, het Scheurrak, het Inschot en de Vliestroom naar het Franse gaatje, deze afstand is ca. 31 mijl. Je komt dan eventueel wat later aan want je ankert op diep water en je kunt wadend de droog vallende schepen bereiken.
Vertrek vanuit het Franse gaatje om ca. 17.00 naar Terschelling via het Schuitengat afstand ca. 7 mijl en via de Slenk ca. 9 mijl. Ook voor Terschelling wordt een groepsligplaats georganiseerd.
27 Mei op zondag vaart een ieder op eigen gelegenheid naar huis of blijft nog een dagje genieten.
Je dient zelf je havengeld te betalen en iedereen zorgt voor zijn eigen proviand dus er is verder geen inschrijfgeld verschuldigd. Als je in bezit bent van een bijbootje dan dit graag meenemen.
U kunt zich voor deze tocht aanmelden bij de evenementen commissie per mail ec@dekreupel.nl onder vermelding van uw naam, de scheepsnaam, aantal opvarenden, diepgang van uw schip en uw mobiele telefoon nummer.
Deze tocht kan alleen plaatsvinden onder goede weersomstandigheden, mochten de weerberichten slecht zijn gaat de reis niet door.
Tjerk Rodenhuis en Thijs Viegers